Werkzoekende: hoe blijf je positief?

Tips tegen de werkzoekers-burn-out: Veel werkzoekenden hebben er een dagtaak aan: vacatures zoeken en sollicitatiebrieven schrijven. Keer op keer geen reactie ontvangen of afgewezen worden kan flinke impact hebben en uiteindelijk zelfs resulteren in een werkzoekers-burn-out. Pas daarvoor op!

De symptomen: Emotionele uitputting, gevoel van nutteloosheid en machteloosheid, vermoeidheid met gebrek aan motivatie, prikkelbaarheid en depressiviteit. Met de volgende tips bescherm je jezelf tegen een werkzoekers-burn-out en houd je het werk zoeken zo leuk mogelijk:

1. Daar heb je vrienden voor
Vrienden en familie zijn dé mensen waar je tijdens het werk zoeken op kunt bouwen: zij kunnen niet alleen steun bieden en een oog voor je open houden, zij kunnen ook feedback geven. Solliciteren hoeft geen eenzaam proces te zijn! Stuur eens een sollicitatiebrief naar een goede vriend en vraag of hij deze eens kritisch wil doorlezen, wellicht krijg je goede tips om zinnen net iets anders neer te zetten, waardoor je brief prettiger leest.

2. Maak het jezelf gemakkelijk
Plaats je CV op Monsterboard en zorg ervoor dat je profiel met comptetenties volledig is ingevuld inclusief foto, zodat werkgevers en uitzendbureau's jou kunnen vinden. Stel vervolgens vacature alerts in, waarmee jij op de hoogte wordt gehouden van nieuwe vacatures die bij jouw profiel passen. Je kunt ook een afspraak maken met een coach, die je goed begeleid. Via bibliotheek Hilversum kun je kosteloos een eerste gesprek ervaren met een coach, die je goede tips geeft ter verbetering van je CV. Want alleen je CV wordt door de werkgever/uitzendorganisatie uit de stapel gepikt en op kernwoorden gecheckt binnen uiterlijk 1 minuut. Je CV dient dus aan alle voorwaarden te voldoen.


3. Laat jezelf zien
Zoek niet alleen vanaf je computer naar vacatures, ga er ook eens op uit. Ieder jaar worden er verschillende carrièrebeurzen georganiseerd, hier kun je in contact komen met bedrijven. Vraag bij interessante gesprekken naar een visitekaartje, zodat je eventueel later gemakkelijk in contact kan komen. Daarnaast is het ook bij het versturen van brieven prettig als je al eens iemand hebt gesproken die bij het bedrijf werkt waar jij nu een leuke vacature hebt ontdekt, zodat je in je brief naar dit contact met het bedrijf kunt refereren.

4. Maak een plan
Je kunt in het wilde weg gaan solliciteren, maar je kunt er ook structuur in aanbrengen. Structuur zorgt voor overzicht en rust, je weet precies wat je moet doen. Maak iedere week een nieuw sollicitatieplan: Maak een lijst met sollicitaties die je hebt verstuurd, noteer zodra je een reactie krijgt of dit een uitnodiging of afwijzing is en plan bijvoorbeeld op donderdag een dagdeel voor het nabellen. In de lijst kun je gemakkelijk zien van welk bedrijf je nog geen reactie hebt ontvangen. Stel ook een streefgetal voor nieuwe (open) sollicitaties die je die week de deur uit wilt doen.

5. Zorg voor ontspanning
Dit punt is evenzo belangrijk! Natuurlijk wil je zo snel mogelijk een nieuwe baan, maar het is ook goed om een paar keer per week even de gedachten te verzetten. Ga lekker sporten, maak een wandeling in het bos of spreek met vrienden af, zodat je op andere momenten weer gemotiveerd aan de slag kunt.

(Bron: o.a. Jobbird.com, alsmede eigen ervaring Anke Aalmoes)

This is Sliced Diazo Plone Theme